AMSTERDAM HAVENS - OOST

Uitgaansleven en sociaal leven

Restaurants, cafes, clubs, museums, muziek, theaters, voorstellingen etc.

  Havens-Oost - zicht op Veemkade en het IJ

Het uitgaansleven in Havens-Oost bevindt zich voornamelijk in het Oostelijk Havengebied.
Er zijn echter ook enkele leuke uitgaansmogelijkheden aan de zuidzijde van de Oostelijke Eilanden.

In de jaren zeventig verplaatste de Amsterdamse haven zich geleidelijk aan naar het nieuw aangelegde Westelijk Havengebied. De havengebonden bedrijven vertrokken uit Havens-Oost: ze zijn nu bijna allemaal elders heen gegaan. Rond de jaren tachtig begon de herontwikkeling van het gebied tot woongebied.

In de jaren zeventig bestond de locale gemeenschap voor een groot gedeelte uit kunstenaars, krakers, stadsnomaden en woonbootbewoners. Zij leefden in en rond de door de bedrijven verlaten pakhuizen en loodsen, vaak ook in caravans of zelfgebouwde optrekjes.

Het sociale leven en uitgaansleven heeft de sfeer van dit verleden gedeeltelijk bewaard, hoewel vrijwel alle hedendaagse bewoners een meer regulier leven leiden.

Veel locale cafes en restaurants hebben iets van de havensfeer of de creatieve, artistieke sfeer van weleer behouden.
Sommige staan sterk in het teken van de vroegere scheepvaart of van de tijd van de kunstenaars en stadsnomaden.

Op deze webpagina staat een selectie van locale restaurants, cafes, dansgelegenheden, muziekcentra, clubs, museums, theaters, etc. Nieuwe uitgaansgelegenheden verschijnen regelmatig, oude verdwijnen of wisselen van naam of eigenaar. De meeste hier genoemde uitgaansgelegenheden bestaan echter al sinds jaren en we hopen en verwachten dat ze nog lange tijd zullen blijven bestaan.

Havens-Oost - restaurantschip Odessa
De meeste aantrekkelijke cafes en restaurants liggen in het gebied bij de Levantkade, het Azartplein en de Veemkade, de  Oostelijke Handelskade, de Piet-Hein kade en de Cruciusweg, in het centrale gedeelte van het Oostelijk Havengebied.

Verder liggen er nog een paar leuke uitgaansgelegenheden aan of nabij de Oostenburgergracht, Wittenburgergracht en Kattenburgergracht, aan de zuidzijde van de Oostelijke Eilanden.
Er zijn een paar restaurants en het gebouw van theater de Werkplaats ligt hier ook.

Aan de Oostelijke Handelskade vindt men Lloyd Hotel, club Panama, de Cantine en LLoyd Koffiehuis. Aan de Veemkade liggen enkele restaurantschepen.
Aan het Azartplein liggen de AMP dance studios, het Azartschip (soms aanwezig en soms ook cafe), gebouw Wladiwostok met een klein cursuscentrum en cafe De Zuid.
Verder is de Levantkade een mooie straat met enkele aantrekkelijke cafe's en restaurants, zoals Kanis en Meiland en de Wereldbol.

Het Oostelijk Havengebied heeft ondertussen een reputatie opgebouwd op het gebied van concerten, live muziek, voorstellingen en festivals. Veel cafe's en restaurants hebben live muziek in het weekeinde.
Muziekgebouw Aan 't IJ (voormalige IJsbreker en het Bimhuis), club Panama en club AMP hebben meerdere podia en een uitstekende reputatie op het gebied van levende muziek en voorstellingen.


Restaurants en cafe's

De restaurants Gare de l'Est (het voormalige treinstation bij de Veemarkt) en Voorbij het Einde (gelegen op een mooie plek) zijn twee voorbeelden van restaurants met heel goede keukens.
La Trattoria is een plezierig restaurant met een goede Italiaanse keuken.

Havens-Oost - restaurant de Wereldbol met terrasDe Oceaan en Kanis & Meiland zijn beide aantrekkelijke, trendy gelegenheden die een mengeling van gewone buurtbewoners, kunstenaars, professionals en mensen die graag gezien willen worden tot hun clientele rekenen. Kanis & Meiland heeft een terras aan het water met trappetjes voor zwemmers. 's Zomers wordt daar vaak gebruik van gemaakt.
De Oceaan heeft ook een terras aan het water, soms voorstellingen en een delicatessenwinkel in de buurt.

De restaurantschepen Odessa en Lisboa zijn gevestigd in historische schepen, interessant om te bekijken. Beide restaurants hebben een vrij karakteristieke atmosfeer, met dansgelegenheid en met een vrij specifiek publiek, en dekterrassen met een fraai uitzicht over het water.

Havens-Oost - operaschip AzartHet operaschip Azart, het narrenschip (zie foto hiernaast), is al sinds enige jaren uitgevaren. Het had soms een cafe met levende muziek en een goede sfeer.

Muziekgebouw aan 't IJ (een groot concertgebouw) en het nieuwe Bimhuis (jazz etcetera), twee vooraanstaande muziekcentra, en de passagiersterminal hebben beiden restaurants met terrassen, die een mooi weids uitzicht over de omgeving en vooral over het IJ bieden.

Lloyd hotel, Lloyd koffiehuis en de Cantine (in het voormalige Lloyd quarantainegebouw) hebben alle drie een sfeer die nog enigszins doet denken aan de voormalige haventijd.
Verder hebben ze wel een verschillende stijl en ze trekken een enigszins verschillend publiek; ze hebben alle drie een plezierige sfeer.

Havens-Oost - cafe Cantine met terrasDeze drie uitgaansgelegenheden liggen vrijwel naast elkaar.
Ze hebben regelmatig voorstellingen, levende muziek of andere culturele activiteiten, waar men zich soms ook zelf voor kan aanmelden als deelnemer.

Brouwerij het IJ schenkt zelfgebrouwen Amsterdams bier (bijvoorbeeld Natte, Zatte en Columbus) en heeft een aantrekkelijk terras net ten zuiden van de Oostelijke Eilanden.
Rond dit voormalige stadsbolwerk liggen nog enkele andere cafe's met een eigen sfeer, die vooral aantrekkelijk zijn voor buurtbewoners.

Boulevard Cafe en cafe Y-land zijn twee voorbeelden van gemoedelijke, plezierige cafe's waar vooral buurtbewoners komen die even een hapje komen eten of een krantje komen lezen. Beiden hebben ook rustige terrassen. Cafe Y-land ligt aan het water.

Havens-Oost - cafe Kanis en Meiland met terras


Cafe de Zuid is een plezierig, aantrekkelijk cafe met een terras dat een mooi zicht over het IJ biedt.


Havens-Oost - terras met uitzicht op IJDe Wereldbol is waarschijnlijk het kleinste restaurant in het gebied. Het heeft vier tafels en men serveert er sandwiches in een no-nonsense atmosfeer. Er is ook een mooi terras aan het water.

Havens-Oost - Lloyd koffiehuis met terrasDe historische radersalonboot Kapitein Kok heeft een restaurant. Men kan er 's avonds rondvaarten meemaken.


Hotels aan het IJ

Het Lloyd Hotel was in het begin van de twintigste eeuw een hotel voor emigranten uit Centraal Europa naar Noord en Zuid Amerika.
Het gebouw is gerenoveerd en het is nu weer een hotel en een cultureel centrum, met een goed restaurant en een terras aan de rand van het park.

Naast de passagiersterminal voor cruiseschepen ligt een ander, groot hotel aan het IJ. 

Havens-Oost - zwemmen

 

Dans en muziek

AMP is een club met veel live optredens van rockbands. Er is ook een plezierige dansgelegenheid met club en pop muziek en er zijn studios voor opnamen en oefening van rock bands.
AMP biedt een aantal cursussen aan op het gebied van muziek en dans. 

Panama is een trendy club met voornamelijk Latin, Caribbean en noord-americaanse muziek. Er zijn ook een aantrekkelijk cafe, een restaurant en een dansgelegenheid. Er worden regelmatig televisieprogramma's opgenomen.

Muziekgebouw aan 't IJ (Bimhuis / de IJsbreker) ligt aan het IJ in het westelijk deel van Havens-Oost. Bimhuis is gespecialiseerd in jazz muziek. De IJsbreker heeft een gevarieerd programma met muziek, theater en voorstellingen.

Havens-Oost - cafe de Zuid met terrasDe restaurant schepen Odessa, Lizboa en Einde van de Wereld hebben dansavonden en live muziek in de weekeinden of eens per maand.

Lloyd Coffeehouse en de Cantine hebben live muziek en voorstellingen in de weekends (meestal op zaterdagavond of zondagmiddag).


 

Andere culturele / sociale activiteiten

In de nieuwe centrale bibliotheek op het Oosterdokseiland zijn regelmatig activiteiten rond literatuur. Het gemeenschappelijk wonen gebouw Wladiwostok organiseert cursussen over o.a. yoga en tai-chi. Het buurtcentrum organiseert ook cursussen en trainings rond diverse onderwerpen.
In de voorheen vervallen Tsaar Peterstraat (zie informatie op de pagina's architectuur en geschiedenis) zijn sinds eind 2007 / begin 2008 een aantal aparte kleine winkeltjes en eetgelegenheden gevestigd, waardoor deze straat dan eindelijk weer enigszins leuk en levendig begint te worden.

Havens-Oost - Odessa met zicht op KNSM eilandEr is een kleine, goed voorziene biologische markt op woensdagen op het pleintje aan de van Eesterenlaan.

Zie ook:
architectuur

  Havens-Oost - Boulevard cafe


home