LANDLEVEN .KRONENBURG

Recreatie, sport, spel, uitgaansleven, ontspanning

 

Natuur, nationale parken, beschermd natuurgebied

De Eifel is een groot natuurgebied in Midden-Europa. De woning Landleven Kronenburg is gelegen in het natuurpark Hoge-Venen-Ardennen- Eifel.

Kronenburg ligt op een mooie heuvelachtige locatie aan de rand van Schneifel en Vulkan-Eifel, aan de Ober-Kyll (de belangrijkste rivier in dit gebied), nabij de Hoge Eifel.

Op enkele honderden meters afstand van Landleven Kronenburg vindt u ruime faciliteiten voor diverse sporten.

Er zijn bijvoorbeeld tennisbanen, een midgetgolfbaan, een basketbalveld, een minigolfbaan, een klimwand, een boogschietbaan, een kinderzwemvoorziening in het meer van Kronenburg, en een mogelijkheid om paarden en ponies te huren.

Er zijn meer mogelijkheden, informeert u daarvoor bij de receptie.

Vanuit de woning kunt u deze buitenfaciliteiten via een voetpad in ca 5 minuten lopen bereiken. Enkele binnenfaciliteiten zijn binnen ca 2 minuten lopen afstand. Alle sportfaciliteiten zijn ruimschoots buiten gehoorsafstand van de woning.

 

De Kronenburger See

De Kronenburger See is een stuwmeer in de bovenloop van de rivier de Kyll, ligt op ca 300 meter lopen (5 minuten) van Landleven Kronenburg. In dit meer kunt u zwemmen en u kunt ook zonnebaden op grote drukke stranden, of juist op een van de vele kleine en zeer stille strandjes aan de oever, nabij de diverse voorzieningen of juist op grote afstand daarvan gelegen. Ook kunt u op dit uitgestrekte meer zeilen, surfen, roeien, kanoen of waterfietsen, de diverse middelen zijn te huur bij het centrale restaurant.

Er lopen een aantal wandelroutes, fietsroutes en ruiterroutes rond het meer.

Er is verder een mooi binnenzwembad met apart kinderbad en met sauna op ca 100 meter afstand van de bungalow.

 

De oude wouden gelegen op heuvels, en afgewisseld met weiden rond kleine dorpjes hebben een groot aantal uitgestrekte wandel- en fietsroutes.

Direct vanuit Landleven Kronenburg lopen bijvoorbeeld ca 11 wandelroutes door de omgeving.

 

Er zijn meer interessante wandel-, fiets- ruiter- en mountainbike-routes in de nabije omgeving te ontdekken (vraag naar de omgevingskaarten met enkele tientallen nabije wandel- en fietsroutes bij de receptie van het park).

Een paar voorbeelden zijn de fraaie hooggelegen wandelroutes rond de oorsprongen van diverse rivieren, de wandelroutes naar historische dorpjes en stadjes, bijvoorbeeld die naar het middeleeuwse burchtstadje Kronenburg zelf, de geologische routes langs de rotsformaties en lava-afzettingen in het vulkanenlandschap, de pelgrimsroutes langs diverse historische bedevaartsoorden, de mijnroute langs de 19e eeuwse mijngroeven, of de bloemenroutes langs speciale wouddalen vol wilde bloemen in het vroege seizoen.

U kunt verder natuurparken bezoeken, met roofvogels en wolven (die in de dagelijkse bosomgeving geweerd worden), om een indruk te krijgen van het wilde landschap in vroegere eeuwen.

Als u geluk heeft dan kunt u bij uw wandelingen of fietstochten in het oude, uitgestrekte heuvelachtige woud van de Eifel, naast diverse vogelsoorten, verder vossen, herten of wilde katten tegenkomen.

Er zijn bovendien een aantal mooie fietspaden bijvoorbeeld langs de rivieroever van de Kyll, en verder zijn er speciale avontuurlijke mountainbike-routes aangelegd in de omgeving.

 

Liefhebbers van luchtvaart kunnen met motorvliegtuigen landen op het kleine, moderne vliegveld Dahlemer Binz, op ca 8 kilometer afstand van Landleven Kronenburg. Men kan vanaf dit vliegveld motorvliegen en zweefvliegen.

Naast het vliegveld ligt een kartbaan, voor andere liefhebbers van snelheid.

 

Wegen naar dorpjes, steden, culturele monumenten, kerkjes, burchten, ruines, musea, markten

In de Eifel liggen vele historische, vaak middeleeuwse dorpjes en stadjes die er prachtig uit zien en die een bezoek zeker waard zijn.

Het burchtstadje Kronenburg is wellicht een van de mooiste voorbeelden.

Dit middeleeuwse en fraai gerestaureerde kleine stadje biedt enkele mooie stadswandelingen, de mogelijkheid tot verblijf in diverse cafe's en restaurants en de mogelijkheid tot bezoek van de oude burcht en van de hedendaagse kunstzinnige winkels en werkplaatsen.

In de nabije omgeving zijn nog een aantal interessante historische stadjes, zoals Schleiden, Prum, Monschau, Gerolstein, Blankenheim, etc. Meer informatie over al deze bezoekwaardige stadjes is verkrijgbaar bij de receptie.

Op ongeveer tien minuten per auto van Landleven Kronenburg liggen enige interessante musea en permanente exposities.

Er zijn bijvoorbeeld een mineralenmuseum, met fraaie grillige gesteenten, een erg interessante openlucht vulkaantuin, een spoorwegmuseum met een expositie van miniatuur-spoorwegbouw, elders ook een real-life spoormuseum, een poppenmuseum en een kribbenmuseum, en een mijnbouwmuseum met een historische mijn die nu voor bezoekers is opengesteld en enkele speciale wandelroutes rond de thema's  vulkanisme, geologie, mijnbouw en ertsen.

 

Kunst, schilderwerk, beelden, literatuur, designproducten, originele ambachtelijke producten

Het oude burchtstadje Kronenburg is tegenwoordig een typisch kunstenaarsstadje geworden, met een vrij aanzienlijke bekendheid op dit terrein, bijvoorbeeld vanwege enkele aantrekkelijke jaarmarkten.

Er zijn een groot aantal winkels, ateliers en werkplaatsen van kunstenaars gevestigd op of rond de berg waarop de voormalige burcht gevestigd is. U kunt hier of in de nabije omgeving allerlei schilderwerken, beelden, kunstsmeedwerk, kunsthoutwerk, etc van plaatselijke kunstenaars bekijken en eventueel aanschaffen.

Ook in de nabije omgeving zijn een aantal interessante winkels en ateliers in diverse kunstvormen en ambachten gevestigd.

Kronenburg heeft verder een kleine maar fijne boekhandel die alleen op verzoek en /of op bestelling geopend is, en waar men boeken naar uw wens binnen enkele dagen kan bezorgen of eventueel importeren.

 

Wintersport: skien, langlaufen, rodelen, sneeuwspel, woudwandelingen, gezellige apres-ski

 

In de nabijheid van Landleven Kronenburg bevinden zich enkele skipistes met lichtere hellingen.

Er zijn bovendien enkele rodelbanen en enkele uitgezette langlaufroutes.

Afdalingen bij skien en rodelen zijn vanaf ca 700 meter boven zeeniveau.

Dit is een mooi gebied om een lang weekeinde door te brengen voor alle liefhebbers van wintersport. Voor minder ervaren skieers, voor liefhebbers van lange sneeuwwandelingen, van sneeuwpoppen bouwen, sleetjerijden of voor kinderen is dit kleinere, afwisselende skigebied ook goed voor een wekenlang verblijf.

In dit gebied kan er vanaf medio november tot ongeveer eind maart sneeuw verwacht worden, raadpleegt u de weerberichten voor meer gedetailleerde informatie hierover. Soms liggen er dikke pakken sneeuw waardoor de voordeur naar de woning uitgegraven moet worden. NB dit gebied is 's winters niet sneeuwzeker, gaat u dit van week tot week na als u speciaal in wintersport geinteresseerd bent.

Aangezien er in de directe omgeving geen complete op wintersport ingestelde skidorpen met hun bijkomende massale toerisme zijn, is de apres-ski in de locale cafe's en restaurants kleinschalig, sfeervol en gezellig.

De restaurants bieden verder goede maaltijden die in dit grensgebied, afhankelijk van uw keuze, zowel op de Duitse als op de Franse smaak ingesteld zijn.

 

Cultuurmonumenten, historische gebouwen en steden, historische industrie, hedendaags landleven

Een van de aantrekkelijke kanten van een verblijf in dit gebied is de mogelijkheid tot bezoek van zeer fraaie historische stadjes, dorpen en andere culturele monumenten.

Vanuit Landleven Kronenburg kunt u diverse mooie historische stadjes en dorpen te voet of per fiets bezoeken, bijvoorbeeld het burchtstadje Kronenburg zelf, of het dorpje Hallschlag aan de andere zijde van het meer. Voor autoritten naar een aantal andere interessante historische plaatsen, zoals Schleiden, Monschau, Blankenheim, Gerolstein of Prum kunt u nadere informatie bij de receptie van het park verkrijgen.

 

 

Uitgaansleven: restaurants, cafe's, terrassen, avonden bij sterrelicht, culinair

Op ca 200 meter loopafstand van Landleven Kronenburg vindt u een klein restaurant bij het park. Dit restaurant heeft een zeer fraai gelegen terras met biertuin en met ruim uitzicht over het meer.

In en rond Kronenburg zijn een aantal andere restaurants met een aanbod dat varieert van eenvoudig tot zeer luxe.

Probeert u bijvoorbeeld eens de zondagbrunch tussen 11 en 13 uur bij het oude burchtslot Kronenburg bovenop de berg (20 minuten lopen vanuit de woning).

U kunt in deze omgeving op het beste culinaire niveau dineren of lunchen, of juist een eenvoudige jachtschnitzel of saladeschotel voor een paar centen nuttigen, en daartussenin bevindt zich ook een ruime keuze met een vaak zeer smakelijk en creatief aanbod van plaatselijke en internationale specialiteiten.

Er zijn verder enkele gezellige cafe's met terrassen in de directe omgeving, bijvoorbeeld in het burchtstadje Kronenburg of in het lagergelegen dorpje Kronenburger Hutte of direct aan de Kronenburger See. Sommige cafe's hebben een zeer locaal karakter terwijl andere meer op toeristen ingesteld zijn, u kunt daarbij kiezen naar uw smaak. Echter alle horecagelegenheden in deze omgeving zijn kleinschalig en ze zijn ook erg gastvrij.

Bij het huis Landleven Kronenburg zelf kunt u 's avonds maaltijden laten thuisbrengen door het locale restaurant van het park.

De avonden bij maanlicht of sterrelicht in de tuin bij de woning zijn gewoonlijk zeer rustig en stil (dit houden we graag zo) en u heeft geen enkele hinder van geluid van anderen, zoals het geluid van passerende auto's. Ook is de omgeving erg donker afgezien van een enkele verlichte straatlantaren, zodat u de sterrenstelsels zeer helder kunt zien vanuit de tuin, terwijl u op het terras een goed glas wijn drinkt.

Liefhebbers van koken vinden op korte rijafstand per auto een aantal grote, soms specialistische winkels met een zeer goed en ruim aanbod van levensmiddelen en delicatessen. U kunt in de ruime keuken bij de woning op uw gemak uw eigen voorkeursmaaltijden bereiden en ondertussen vanuit de tuin over het dal uitkijken gedurende mooie avonden.

Over het winkelaanbod voor dagelijkse behoeften leest u meer op de webpagina 'bereikbaarheid en voorzieningen'.

 

Tuin, stilte, zonnebad, vuurplaatsen, uitzicht, barbeque - de cultuur van ontspanning

Het comfortabele huis Landleven Kronenburg beschikt over een buitenkachel op het terras en een vuurplaats in de tuin, voor een mooi en gezellig buitenvuur, bijvoorbeeld ook voor een barbeque. U kunt eventueel gebruik maken van de houtvoorraad bij het huis, die ook voor gasten bestemd is.

De vuurplaats in de tuin is in principe afgelegen genoeg om gebruik van uw eigen akoestische muziekinstrumenten toe te staan, bijvoorbeeld akoestische gitaar, trommel of fluit (geen electronisch versterkte muziek 's nachts).

Rond Landleven Kronenburg zijn zeer veel recreatieve mogelijkheden, vooral voor liefhebbers van natuur, cultuur, sport en spel, rust, ruimte en een oorspronkelijk landschap.

De drukbezette stadsbewoner zit echter lang niet altijd te wachten op nog meer activiteiten in de vrije tijd.

Juist in dat geval bieden huis en tuin van Landleven Kronenburg de mogelijkheid om ontspannen te recreeeren bij woning en tuin.

De zeer ruime tuin heeft gedurende de gehele dag zowel zon als schaduw en op alle punten is er een mooi uitzicht in diverse richtingen.

Er zijn straatgebonden plekken in de tuin, waar u een praatje met de buren kunt maken, en andere meer afgelegen en volstrekt stille plekken in de tuin, waar u door niemand gestoord kunt worden.

Vooral in het laaggelegen gedeelte van de tuin vindt men volledige rust en privacy van alle zijden.

Rond de receptie op ca 200 meter loopafstand lager op de heuvel, en in de nabijheid van het meer Kronenburger See, zijn een aantal spelmogelijkheden voor zowel kinderen als volwassenen te vinden.

 

terug naar de eerste pagina

bereikbaarheid en voorzieningen