LANDLEVEN .KRONENBURG

Landschap, natuur, stad en cultuur

Foto hierboven: uitzicht vanuit de woning.

 

Vulkanen, meren, bronnen, wouden en historische stadjes

Landleven Kronenburg is gelegen in de Eifel, in het natuurpark Ardennen/Eifel, aan de rand van de Vulkaan-Eifel, in een mooi en rustig bosrijk gebied dat bekend staat als het Bronnengebied. In deze omgeving ontspringen vele bronnen van grote en kleine rivieren en beken in de hooggelegen oude wouden op de heuvels in dit grensgebied van Duitsland, Belgie en Luxemburg.

In dit gedeelte van de Eifel liggen honderden vulkanen met kratermeertjes omringd door uitgestrekte wouden. Ook zijn er grotere lagergelegen meren, bijvoorbeeld het meer Kronenburger See aan de rivier de Kyll. Dit meer ligt vlak bij Landleven Kronenburg.

Er zijn verder vele mooie kleine historische stadjes en dorpjes langs een groot aantal traditionele en nieuwere voetpaden, met een groot aantal bezienswaardigheden.

De foto hierboven is vanuit de tuin van Landleven Kronenburg genomen.

 

Voetpad van Landleven Kronenburg naar burchtstadje Kronenburg

Er starten ongeveer elf gemarkeerde wandelroutes in de directe omgeving. Er zijn nog veel meer op kaarten aangeduide, maar verder ongemarkeerde wandelroutes in de buurt, die bijvoorbeeld naar de bronnen of naar lava afzettingen van de vulkanen leiden.

Dit oude, steile voetpad leidt u via het beekdal in ruim een kwartier naar het stadje Kronenburg.

U komt langs allerlei kleine nog uit de Middeleeuwen daterende hellingtuintjes, waar nog altijd groente, fruit en bloemen verbouwd worden.

 

Het meer Kronenburger See en de omringende heuvels

Het uitgestrekte meer Kronenburger See, een stuwmeer in de rivier de Kyll, is gelegen tussen golvende heuvels en oude wouden.

Aan de noordzijde van dit meer zijn een aantal voorzieningen waaronder een restaurant en botenverhuur bij een groot strand.

Er zijn ook een groot aantal rustige tot zeer stille strandjes te vinden rond het meer, op enige afstand van de voorzieningen. Voor de liefhebber zijn er vrijwel altijd, ook in de zomer, prive-strandjes te vinden zo lang men maar wat verder wil lopen.

Er lopen diverse paden rond het meer.

 

Het natuurgebied in de wijdere omtrek

Er bevinden zich in het natuurgebied Ardennen-Eifel enkele belangrijke beschermde nationale of internationaal erkende natuurparken, zoals Nationalpark Eifel, Hoge Eifel, Vulkan-Eifel.

Het gehele gebied Ardennen-Eifel is in principe een erkend natuurpark, maar daarbinnen zijn nog diverse gradaties van natuurbescherming aan te treffen, de meeste gebieden zijn toegankelijk, tenminste te voet, maar hier en daar zijn volledig afgesloten gebieden: raadpleegt u natuurkaarten voor alle details hierover.

Er zijn verder enkele speciale natuurparken, bijvoorbeeld voor wolven en arenden, waarover meer informatie beschikbaar is bij de receptie.

Hiernaast een zicht op de woning vanuit het stadje Kronenburg. Het is het huis dat u aan de overzijde van het weidegebied kunt zien liggen.

 

 

 

 

 

In dit fraaie landschappelijke gebied treft u enige honderden vulkanen, verreweg de meeste daarvan zijn zeer oud en uitgedoofd, maar er zijn ook nog enige jongere vulkanen aanwezig in deze omgeving.

De vulkaan heeft vaak een kratermeertje op de top van de berg. Deze meertjes kunt u bij het verkennen van het landschap herkennen aan hun typische ronde vorm op de top van de berg.

In sommige gevallen is er ook een warmwaterbron of een minerale bron vanuit de vulkanische oorsprong aanwezig en dan wordt het meertje gevoed door warm water, waarin u aangenaam kunt baden, zelfs in de winter.

In de omgeving zijn verder oude lava-landschappen met hun karakteristieke stolsels en steenformaties, waar u kunt rondwandelen en er is een speciaal ingericht vulkaanpark nabij met toelichting voor bezoekers met interesse in geologie.

Er zijn vele natuurlijke bronnen binnen wandelafstand, er is ook een natuurlijke geyser, die heet water met enige kracht omhoogspuit.

 

Dit gebied wordt ook wel aangeduid als het bronnengebied, omdat hier de bronnen van enkele belangrijke Europese rivieren ontspringen, bijvoorbeeld de Kyll (toevoerrivier van de Moezel), de Ahr (naar de Rijn), de Our en diverse kleinere rivieren.

 

Deze foto is genomen op een van de aanlooproutes van Landleven Kronenburg naar het stadje Kronenburg.

Op de achtergrond liggen heuvels met weiden en op de voorgrond ziet u enkele typische kleine oude tuintjes vol bloemen, groente en fruit.

 

Hieronder volgen enkele foto´s van het burchtstadje Kronenburg.

 

De Middeleeuwse stadspoort van Kronenburg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het middeleeuwse en mooi gerestaureerde burchtstadje Kronenburg, een klein en bijzonder fraai stadje bovenop een heuvel, heeft een roemruchte geschiedenis van vele eeuwen in dit van oudsher turbulente gedeelte van Europa. De stad is in 1277 gesticht.

Tegenwoordig heeft Kronenburg ongeveer 500 inwoners.

Het is een typisch kunstenaarsstadje met vele ateliers en een aantal galeries en winkels die artistieke of originele ambachtelijke producten aanbieden.

Kronenburg heeft bekendheid op kunstgebied bij de liefhebbers, bijvoorbeeld vanwege enkele aantrekkelijke jaarmarkten met een uitgebreid aanbod van kunstvoorwerpen en originele ambachtelijke voorwerpen.

Het buitengebied in de heuvels rond het burchtstadje wordt tegenwoordig vooral bewoond door meer welgestelde personen die m.n. in Keulen of elders in het Ruhrgebied werken.

U kunt hier enkele mooie stadswandelingen maken en de ruine van de burcht bovenop de heuveltop bezoeken door naar de top van de berg te klimmen. Verder is er mogelijkheid tot verblijf in diverse sfeervolle cafe's en restaurants en de mogelijkheid tot bezoek van de hedendaagse kunstzinnige winkels en werkplaatsen.

Kronenburg is een erkend 'Erholungsort', een typisch Duitse term, die zich het best in het Nederlands laat vertalen als een combinatie van een hersteloord en een rustig en mooi recreatiegebied, met gunstige omstandigheden en met enige speciale voorzieningen die ontspanning, rust en bijvoorbeeld herstel van stress bevorderen.

 

In de nabije omgeving van Landleven Kronenburg zijn nog een aantal interessante historische stadjes te vinden.

Voorbeelden zijn Schleiden, bij het nationale park, of Prum, midden in de Schneifel, of Monschau, in een erg steil gedeelte van de Eifel met diverse klimmogelijkheden, of Gerolstein, midden in de Vulkaan-Eifel, Blankenheim, etc.

Deze nabije stadjes zijn binnen een kwartier tot een uur per auto bereikbaar.

Meer informatie over al deze bezienswaardige stadjes is verkrijgbaar bij de receptie van het park.

 

 

 

 

 

 

 

Wegenkruisen en het Druivenkruis van Kronenburg

Tijdens wandelingen, autoritten of fietstochten kunt u regelmatig mooie historische kruisen bij kruispunten van wegen aantreffen.

Vaak zijn het Middeleeuwse beeldhouwwerken met een bekende naam en een erkende historische functie, bijvoorbeeld als wegwijzer op een pelgrimsroute.

Er lopen enkele bekende oude pelgrimsroutes met hun karakteristieke kruispunten en rustpunten, vlak langs Landleven Kronenburg.

Hierover kunt u meer informatie verkrijgen bij bibliotheken en wandelverenigingen.

 

Heuvels, wouden en bloeiende weiden

Deze foto is genomen tijdens een wandeling vanuit Landleven Kronenburg. Er lopen vele wandelpaden in de directe omgeving.

 

 

 

 

Vanuit de tuin van Landleven Kronenburg is er een weids en prachtig uitzicht over de omgeving.

 

 

 

terug naar de eerste pagina

recreatie, sport, spel, uitgaansleven en ontspanning