AMSTERDAM HAVENS - OOST

Algemene informatie over Havens-Oost:
Oostelijk Havengebied, Oostelijke Eilanden en Oosterdokseiland.

  Havens-Oost - IJ-toren

Havens-Oost is een waterrijk woongebied aan de oostzijde van het centrum van Amsterdam.
Dit voormalige havengebied heeft zich gedurende de afgelopen jaren ontwikkeld tot een aantrekkelijke nieuwe woonwijk op een aantal eilanden in het IJ.

In Havens-Oost vindt u een combinatie van innovatieve, internationaal spraakmakende moderne architectuur en interessante historische havengebouwen, waarin de geschiedenis van de voormalige havens nog bewaard is gebleven.

Havens-Oost is een typisch stedelijk woongebied met een vrij dichte bebouwing en een kosmopolitisch karakter, gelegen aan een aantal voormalige havenbekkens.
De sfeer in het gebied is vooral creatief en vernieuwend. Er zijn veel (voornamelijk kleinere) bedrijven en andere organisaties in de creatieve, artistieke en dienstverlenende sfeer gevestigd.
Ook zijn er veel uitgaansgelegenheden, zoals restaurants, cafes en clubs met terrassen aan het water en met live muziek en voorstellingen. Sommige uitgaansgelegenheden zijn heel trendy, sommige andere zijn nogal onconventioneel, en de meeste hebben nog iets van het voormalige havenkarakter van het gebied bewaard.
Verder zijn er enkele vooraanstaande culturele instellingen in het gebied, zoals Muziekgebouw aan 't IJ (IJsbreker / Bimhuis), het Stedelijk Museum, het Scheepvaartmuseum en de centrale bibliotheek van Amsterdam.

Meer informatie over het uitgaansleven in dit gebied treft u op de webpagina sociaal leven en uitgaansleven.

Havens-Oost; brug naar KNSM en Java eiland

Het gebied is vooral aantrekkelijk voor bewoners met een typisch stedelijke levensstijl, vanwege de ruime aanwezigheid van stedelijke voorzieningen. Veel bewoners zijn ongeveer 30 - 50 jaar oud en er zijn veel alleenstaanden en samenwonenden, hoewel er boven verwachting veel gezinnen met jonge kinderen in het gebied wonen.

De meeste bewoners wonen in appartementen, hoewel er ook vrij veel woningen met tuinen en woonboten in het gebied zijn.
De omgeving is bijzonder dichtbebouwd op sommige plekken en heeft een parkachtig en waterrijk karakter op andere plekken.
Het uitzicht is meestal bijzonder fraai, met een weids zicht over het water, op stijlvolle architectuur en op kleinere parken.

Meer informatie over architectuur en omgeving treft u op de webpagina architectuur.

Havens-Oost bestaat uit het Oostelijk Havengebied, de Oostelijke Eilanden en het Oosterdokseiland. Deze drie gebieden hebben als voormalige havengebieden een sterke historische verwantschap met elkaar.
Het Oostelijk Havengebied was de Amsterdamse haven gedurende het grootste gedeelte van de twintigste eeuw. In de jaren zeventig van deze eeuw is de haven grotendeels verplaatst naar de westzijde van Amsterdam. In de jaren negentig is men begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk in dit gebied.
De Oostelijke Eilanden vormden de havens van Amsterdam in de 19e eeuw en aan de rand ervan bevinden zich nog resten van de havens uit de 17e en 18e eeuw. Deze vroegere haven is geleidelijk aan verplaatst naar het nieuwere en ruimere Oostelijk Havengebied. De Oostelijke Eilanden werden toen met name een woongebied voor de havenarbeiders, hoewel er ook enige havengerelateerde industrie gevestigd bleef.
Het Oosterdokseiland is ongeveer gelijktijdig met het Oostelijk Havengebied tot stand gekomen. Het is aangelegd in de tijd waarin ook het Centraal Station en de spoorwegen in dit gebied aangelegd werden. Dit kleine eiland ligt tussen het Oostelijk Havengebied en het Centraal Station in.

Meer informatie over de geschiedenis van dit gebied treft u op de webpagina 'geschiedenis'.

home